Høre du til de mange danskere som står og skal have lagt et nyt tag og ikke helt har styr på hvad de skal vælge? Hvorfor vælge et tegltag fremfor et ståltag eller et skiftertag fremfor et betontag? Hvilke muligheder har du for at få tilføjet en tag-etage eller kvist på dit tag i forbindelse med renovering eller nybyggeri? Der er mange ting der skal overvejes, inden man bare går i gang med at få lagt et nyt tag på boligen. Vi ser her nærmere på nogle af de mest vigtige elementer.
Hvad koster det at få lagt nyt tag?
Der er en del faktorer der spiller ind i forhold til pris på et nyt tag. Der er forskel på, hvad de forskellige tagsten eller tagplader koster, og der er også variation i forhold til hvor let det er at lægge det nye tag. Den bedste løsning i forhold til at finde ud af, hvad det koster at få lagt nyt tag er simpelthen at få et tilbud. Der findes eksempelvis tjenester på nettet, hvor du nemt og uforpligtende kan indhente 3 tilbud på taglægning. Så får du tre konkrete tilbud med pris på netop dit projekt, og kan frit vælge ud fra pris og taglæggerens kvalifikationer. Det er aldrig forpligtende at bede om et tilbud.
Sørg for at beskrive opgaven ordentligt. Det vil sige at du skal være klar omkring, hvor mange kvadratmeter det drejer sig om. Derudover skal du angive hvilken type nyt tag, du ønsker. Så er du sikker på at få de bedste tilbagemeldinger.
Økonomi og pris når du investerer i nyt tag
For langt de fleste er det økonomien der sætte begrænsningerne. Mange vil måske gerne have et skifertag i naturskifer, men synes det er for dyrt i forhold til et betontag eller tegltag. Prisen varier meget efter tagets størrelse og hældning samt valg af materialer til undertag og selve taget. Nogle tagtyper tager også meget længere tid at lægge end andre, da der er stor forskel på, hvor nemme de forskellige tagsten er at lægge, og om det er tale om et helt nyt tag eller renovering af et gammelt.
Faktisk kan det være lidt af en opgave at renovere et eksisterende tag, og det kan prismæssigt ende op med at koste 70-75% af hvad det ville koste at få lagt et helt nyt. Yderliger kan du muligvis blot forlænge levetiden med 5 til 10 år. Overvej derfor dine muligheder og økonomi grundigt, inden du går i gang med et større projekt. Ofte ses desværre halvfærdige tagprojekter, som står stille flere år, før de eventuelt bliver afsluttet på grund af manglende økonomi til at få projektet med nyt tag fuldført. Husk på, at det altid er en god ide at ligge lidt ekstra til side, da projekter af denne størrelsesorden ofte ender med at blive lidt dyrere end forventet.
Æstetik på det nye tag
For mange er det heller ikke ligegyldigt, hvordan det nye tag kommer til at se ud. Det skal jo gerne passe til resten af huset og til omgivelserne. Et nyt tag med tagpap vil for mange være den billigste løsning, og det vil måske være den rigtige løsning for et moderne designerhus, men æstetisk vil det måske ikke passe på en gammel murermestervilla.
Det gælder for de fleste om at finde den type tag, der vil passe bedst til lige netop deres hus og omgivelser. Det er ikke altid en helt nem opgave, hvis man ingen erfaring har med tagdækning eller æstetik i forvejen. Alene af den grund, kan det være en rigtig gode ide at få lavet et gratis tagtjek, inden man beslutter sig endegyldigt for en bestemt type nyt tag.
Valg blandt forskellige tagtyper
Da der er stor forskel på, hvor nemt det er at lægge det nye tag med forskellige tagmaterialer, så spiller en faktor som egne evner også ind. Nogen har måske lidt erfaring med at lægge et tegltag, men vil ikke kunne klare at lægge et skifertag, eller beregne hvor kraftigt et undertag skal være for at kunne klare et betontag.
Er man gør-det-selv typen skal man sikre sig, at man vælger en tagtype, som man ved man er i stand til at lægge. Det er eksempelvis meget nemmere at lægge et ståltag eller tagpap end at lægge et skifertag eller tegltag. Yderligere tilspidset bliver forskellen, når det drejer sig om nogle af de mere specielle tagtyper som stråtag, tangtag eller kobbertag, som stadig findes på visse danske huse..
Hvad koster det? Priser på nyt tag
Priser på nyt tag afhænger helt af valg af tag materialer, størrelse eller areal og hældning på taget. Det har ligeledes betydning for pris, hvor i landet man bor og hvilken tømrer, man skal have til at lægge taget – eller om man vælger at gøre det selv.
Typisk koster et nyt tag herhjemme mellem 150-200.000 kroner alt efter størrelse, tagtype og placering i landet. Husk derfor at vælge den rigtige tagtyper, før du går i gang med projektet. Det kan rigtigt hurtigt blive en træls fornøjelse, hvis man vælger en tagtype, man alligevel bliver træt af efter et år eller 2. Derfor anbefaler vi at man lige bruger den smule ekstra tid det tager at sætte sig ordentligt ind i sine muligheder. Tag et gratis møde med en tagprofessionel, inden du kaster dig ud i et projekt af denne størrelse.
Du kan som nævnt også vælge at få 3 uforpligtende tilbud, så du får en konkret pris på nyt tag i form af tre tilbud, hvor du så selv kan vælge blandt tilbuddene.
Hvilke fordele og ulemper er der ved de forskellige tagtyper?
Der er forskellige fordele og ulemper ved hver tagtype. Det er aspekter som pris, holdbarhed og udseende der spiller mest ind i forhold til prisen. Vi anbefaler, at du klikker lidt rundt i menuen under tagtyper og læser mere omkring hver type, inden du beslutter dig for hvilket slags tag, du vil have lagt på din bolig. Du finder en masse fordele og ulemper ved hver type nyt tag.
Mange vælger også at få installeret solfangere eller solceller, når de alligevel er ved at få lagt et nyt tag, da man kan spare en del penge på monteringen, da man alligevel er ved at arbejde på taget med stillads sat op og alt gjort klart. Desværre er der ikke længere helt de samme tilskudsordninger til solceller, som der var engang, men når det kan ligges i forbindelse med opsætning af et nyt tag, så begynder det alligevel at kunne betale sig.