Når du skal ud og have et nyt tag, så er det vigtigt at vide hvilken tagtype du skal vælge. Derfor denne her lille guide over hvilke ting du bør overveje i forbindelse med tagkøb.
Der er efterhånden rigtig mange forskellige muligheder som eksempelvis:

  • Tegltag
  • Skifertag
  • Betontag
  • Eternittag
  • Ståltag
  • Tagpap

og mange flere tagtyper.

Men inden du beslutter dig for hvilket slags nyt tag du ønsker, så lad os kigge på nogle af de forskellige ting som bør indgå i dine overvejelser..

Valg af tagsten til nyt tag

Grøn energi

Du skal, når du overvejer at skifte tag, medregne muligheden for at benytte dig af grøn energi. For at fremtidssikre dit nye tag er det vigtigt at tænke grøn energi ind i renoveringen.

Solenergi

Der er flere muligheder,som du kan tage med i dine overvejelser. Det kan være at du ønsker hjælp til opvarmning af vand, så skal du have et solfangeranlæg. Eller det kan være du gerne vil spare på fossile brændstoffer ved at installere et solcelleanlæg til produktion af el. Hvis du overvejer at installere et solcelleanlæg, kan du ”tjene” penge på solrige dage, fordi der vil din elmåler nemlig løbe baglæns, det vil sige at du lagrer el i el-nettet til dage, hvor solen ikke skinner så meget.

Efterisolering

Endvidere kan du overveje at efterisolere, da det også hjælper med til at dit hus bliver mere bæredygtigt. Mangle vælger f.eks. et billigt eternitskifer tag, for dermed at have lidt flere penge at bruger på tagisolering.

Læs mere om fordele ved Eternitskifer tag

Miljøet

Hvis du beslutter dig for tegl, når du skifter tag får du tilmed et naturprodukt, som er produceret uden tilsætningsstoffer.
Der er mange fordele ved at vælge grøn energi:

  • Du skåner miljøet
  • Du sparer på din el/varme regning
  • Du fremtidssikrer dit hus
  • Du udnytter jordens naturlige energikilder

Så der er mange muligheder for at gøre dit hus mere bæredygtigt, når du skifter tag, og det er kun dig selv, som sætter grænser for i hvilket omfang, du vil benytte bæredygtige produkter.

Valg af tagsten

Det er kun din fantasi, som sætter grænser, når du skal have skiftet tag. Der er et hav at muligheder og sammensætninger. Det eneste, du skal overveje er, hvordan du gerne vil have at dit hus udtryk skal være.

Læs mere om Valg af tagsten

Du skal tage stilling til, hvilken farve dit tag skal have, og hvilke materialer taget skal bestå af.
Det er vigtigt at tage hensyn til det område, som du bor i, lige så vel som til egne ønsker. Hvis du bor i naturskønne omgivelser, kan du for eksempel oveveje, om dit hus skal være et med naturen, eller hvis du bor i byen, om du skal bringe naturen ind i byen ved eksempel at naturskiffer på dit tag.
Taget er husets 5. facade, og det betyder rigtig meget for husets samlede udtryk, at der er lagt det rigtige tag. Sandsynligheden for at du skal skifte taget mere end en gang i livet er meget lille, så derfor er det vigtigt, at du gør det helt rigtigt første gang.
Når du vælger den sten, som du gerne vil have på dit tag, skal du have med i dine overvejelser, hvilken pris du vil betale, men også om farven og strukturen på stenen ligger inden for de byggetekniske krav, der er for dit boligområde.
Du skal endvidere vurdere, om du vil have undertag under dit nye tag, det kan vi klart anbefale. Undertaget beskytter mod at frugt trænger ind i huset, så der ikke sker råd- og svampskader.

Valg af tagtype

Når du skal have et nyt tag, skal du overveje om taget skal laves som dit nuværende tag, eller om det skal laves helt om for at ændre husets udtryk.
Du kan ændre på dit tag på flere måder. Du kan blandt andet ændre struktur og farve på dit tag, men du kan også ændre hele tagets form.
Inden du vælger at skifte tag, skal du undersøge, hvilket tag dit hus kan holde til. Hvis dit hus er bygget til et let tag, det vil sige et tag under 25 kg/m2, det kan være et fibercement tag, kan det ikke uden forstærkning af spær og bjælker lade sig gøre at lægge et tungt tag. Vi vil anbefale dig, såfremt du ønsker at skifte fra let til tungt tag at konsultere en ingeniør, som kan udregne bæreevnen på det nye tag. Hvis du har et tungt tag, kan du uden videre skifte dit tag, da din konstruktion er bygget til at kunne bære.
Du skal være opmærksom på, hvis du vælger at ændre dit tag, at konsultere teknisk forvaltning for at få oplyst, hvorvidt der er nogle byggetekniske restrektioner i dit boligområde.

Vælg en tagdækker

Når du overvejer at få skiftet dit tag, skal du overveje om du selv vil lægge det, eller have en professionel til at hjælpe dig. Vi vil anbefale dig, at få hjælp af en professionel, fordi den lokale tømrer eller tagproff kan sikre dig, at dit tag bliver lagt korrekt, og giver dig et flot slutresultat der holder i mange år.
Fordele ved at vælge en tagproff:
En tagproff er en lokal tømrer/tagdækker i dit nærområde, som har specialiseret sig i taglægning
En tagproff er en certificeret bygningsdelsekspert i tagkonstruktion
En tagproff kan give dig råd og vejledning, når du skal have nyt tag
En tagproff kan råde dig i, hvordan du vedligeholder dit tag
Når du vælger en tagproff, vælger du samtidig en garanti for veludført arbejde af høj kvalitet

Sammenlign priser på nyt tag

Det er vigtigt, når du vælger en til at lægge dit nye tag, at du undersøger markedet og indhenter forskellige tilbud for at sammenlige priser på marked.

Kontrakt

Vi vil anbefale dig, at du med den valgte tømrer laver en kontrakt som en sikkerhed for begge parter. Aftalen vil sikre, at aftaler bliver overholdt, og at du får udført det stykke arbejde, som du er blevet sat i udsigt.
Vi vil endvidere anbefale dig, at du som bygherre holder en til to byggemøder undervejs i processen. Dette for at sikre, at arbejdet skrider planmæssigt frem, men også for at have et tæt samarbejde med den lokale tømrer eller tagproff, som du har valgt til at skifte dit tag.

Tag ekspertens råd

Inden du går i gang med at planlægge et tagskifte, vil vi anbefale dig, at du overvejer dine alternativer. Der er nemlig mange alternativer, som kan sikre dig et unikt og nyt udseende på dit hus.
Udseende på et nyt tag
Når du overvejer at skifte tag, skal du medtænke hvilke udtryk, du ønsker, at dit hus skal have efter renoveringen. Vil du skifte dit tag ud med et tag, som er det samme som du allerede har på huset, eller overvejer du at give dit hus et nyt udtryk med et helt nyt og spændende tag.
Du skal have med i dine overvejelser, om du vil have tilbygning på dit tag, det kan være, at du ønsker en ny kvist, et ovenlysvindue eller en altan.

Professionel rådgivning

Du skal endvidere vurdere, om du vil have hjælp til processen. Vi vil anbefale dig at søge professionel rådgivning fra din lokale tømrer eller en tagprof i dit område da de kan rådgive dit ang. de muligheder der kan være i et nyt tag samt sørge for hele processen forløber som den skal.
Det vil også i forbindelse med et tagskifte være en god ide at konsultere en arkitekt, som kan komme med gode råd og ideer til dit nye tag. Ydermere er de behjælpelige med tegninger, så du visuelt kan se det færdige resultat, inden du går i gang med renoveringen