Valg af tagsten

Valg af tagsten - skal man vælge skifertag, tegltag, tagpap eller ståltag når der skal lægges nyt tag på sit hjem?

Hvilke slags tagsten skal du vælge når der skal lægges nyt tag på din bolig? Vi ser her lidt nærmere på mange forskellige muligheder der inden for tagsten i Danmark og kommer kort ind på priser på de forskellige tagsten/tagtyper.

Teglsten til nyt tag

Teglsten fås hovedsagligt som sorte eller røde tegl og som engoberede eller ædelengoberede, derudover kan de være glaseret eller matte. Teglsten er den mest benyttede type af tag sten her i landet. Fordelen ved tagsten af tegl er at de har en rigtig lang levetid, ofte på op til 50+ år.

Derudover er de meget nemme at vedligeholde, og falmer heller ikke under sollys.

De fleste tømrer kender produktet rigtigt godt og kan derfor hurtigt og nemt lægge et tag af teglsten, derudover er der ikke de store krav til konstruktionen af undertaget. De er meget modstandsdygtige over for regn, blæst, sne så de skal sjældent udskiftes. Læs mere om dine muligheder med et tegltag.

Naturskifer

Naturskifer er en anden rigtigt populært tagtype iblandt danskerne. Med et naturskifer tag får man et meget solidt tag, som har en ekstrem høj levetid og er nemt at lægge. Et skifertag er også et meget visuelt smukt tag.

Naturskifer er en bjergart som hovedsagligt består af sammenpresset ler, mudder og vulkansk aske hvilket gør det til en af de mest miljøvenlige typer af tagsten der fås. Natur skifer givet dit tag et flot og naturligt udseende og hvis lagt korrekt kan det holde i op imod 100 år.

Det er ikke en af de billigste tagtyper, men hvis man sammenligner levetiden med f.eks. mange af de andre tagtyper, kan de ekstra penge i mange tilfælde være givet godt ud. Du vil næsten altid ende op med et rigtigt pænt resultat. Derfor ses natur skifer også som på mange liebhaverboliger eller de lidt finere huse.

Eternitskifer

Vil man ikke ofre de penge som et nyt tag af naturskifer koster kan man overveje eternitskifer. Eternit skifer er en tagtype der fremstilles af fibercement og kan fås i flere forskellige formater og farver.

Det kræver meget lidt vedligeholdelse, men ser ikke helt så elegant ud som naturskifer. Mange moderne huse benytter sig i stor stil af eternitskifer. Ved at benytte sig af eternit skifer, får du et hurtigt og billigt resultatet, hvilket mange finder brugbart. Især det med at man kan ligge et eternittag på meget kort tid, har gjort det til et af de mest benyttet tagtyper i Danmark.

Har man et gammelt eternit tag som skal afskaffes, bør man lige sikre sig det ikke indeholder asbest inden man blot smider det i en affalds container. Du finder mere info om dette og containerudlejning på vores indlæg om containerudlejning og byggeaffald.

Eternit bølgetag

Eternit bølgetag er lige som eternitskifer lavet af fibercement. Denne type af eternitplader anvendes hovedsagligt til mindre huse, som f.eks. fritidshuse, sommerhuse og rækkehuse, derudover anvendes de i stor stil inden for industribyggeri og landbrug.

Som med tegl og skifer kræver et eternit bølgetag minimal vedligeholdelse. En tagløsning med fibercement, er en billig og praktisk måde hurtigt at få lagt et simpelt tag på.

Beton tagsten

En af de mere moderne typer af tag materialer er beton tagsten som har vundet stort indpas i Danmark over de senere år. Betontagsten fås i flere farver og udformninger og er en rigtig stærk type af tag sten. Dermed er et betontag meget alsidigt i forhold til udtryk.

De benyttes oftest som et billigt alternativ til tegl eller skifter inden for nybyggeri og renoveringer. Ulempen ved et betontag er at det er temmelig tungt, så det kræver mere af tagkonstruktionen, og undertaget end de andre typer af tagsten.

Fordelen ved beton, er at det er et meget solidt tag, og man har rigtig gode mulighed for selv at vælge farve på taget. Vælger man farvet beton, skal man dog være opmærksom på at farven falmer lidt med årene, men ikke lige så meget som f.eks. et Tegltag.

Ståltag

En anden meget populær tagtype er ståltag. De fås oftest i plader som nemt kan lægges, også ovenpå et eksisterende tag. Dermed opnår man en ekstra isolering og spare penge på bortskaffelse af det eksisterende tag.

Det er en god tagtype som nemt kan modstå de danske vejrforhold og kræver meget lidt vedligeholdelse. Derfor kan et ståltag være et rigtigt godt alternativ til f.eks. et tegltag, når der skal ligges nyt tag på boligen. Ståltag er en af de tagtyper som bliver mere og mere populært for tiden.

Især efter de er begyndt at putte en coating på, som f.eks. reducere lyden af regndråber, som før var lidt af et problem for visse ståltage.

Tagpap

Tagpap anvendes i stigende grad og er et materiale, der giver dig et stærkt og godt udseende tag til dit hus. Det er den type af tagmateriale som er nemmest og billigst at lægge. Det kræver lidt mere vedligeholdelse end mange af de andre typer af tage men er meget fleksibelt og økonomisk.

Oftest benyttes tagpap de steder hvor mange andre tagtyper ikke er en mulighed. Teknologiske fremskridt inden for udviklingen af tagpap har været med til at øge kvaliteten betydeligt så det nu er en tagtype der i stor stil benyttes inden for nybyggeri, og som nemt kan konkurrere med andre typer af tag sten da der er tale om relative lave priser på tagpap, i modsætning til mange typer af tagsten som normalt anvendes hvis der skal lægges et nyt tag eller det gamle skal renoveres.

Du kan også vælge den traditionelle løsning – et pænt tegltag

Udover overstående tagtyper er der også en del andre som f.eks. trætag, kobbertag, zinktag og flere andre. Men disse bliver slet ikke brugt i samme udstrækning som overstående.

Det at vælge et tag er mere end blot at beslutte sig for hvilke materiale taget skal laves i. Det er også en del andre ting som spiller ind, som økonomi, grøn energi og miljø, levetid og meget mere.

Det er vigtigt at alle disse ting er på plads, inden at man kaster sig ud i et større projekt som at få lagt et nyt tag på hjemmet.